Κατάληψη του ρ/σ “Στο κόκκινο” Θεσσαλονίκης

πανο περιθαλ.

Τη Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, σαν συντονισμός για την ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη προβήκαμε σε κατάληψη του στούντιο του σταθμού «93,4 στο κόκκινο» στη Θεσσαλονίκη στην ώρα της εκπομπής του κ. Λυκεσά, σε απάντηση δημοσιεύματος του ιδίου στην εφημερίδα των συντακτών το Σαββάτο 16 Απριλίου 2016, καθώς η εφημερίδα δεν διατηρεί πλέον γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Δημοσίευμα, το οποίο λασπολογεί για παρέμβαση που έγινε στο νοσοκομείο Κιλκίς από το «Συντονιστικό για την Ελεύθερη Πρόσβαση στην Περίθαλψη» με μοίρασμα κειμένων σε ελληνικά και αραβικά για την κατάσταση του συστήματος υγείας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ντόπιοι και μετανάστες κατά την πρόσβασή τους σε αυτό.

Έτσι περίπου 40 άτομα μέλη των συλλογικοτήτων του συντονισμού και αλληλέγγυοι κλείσαμε με πανό τον χώρο της εισόδου και καταλάβαμε τον χώρο του στούντιο από όπου και διαβάστηκαν κείμενα  στα αραβικά  καθώς και το παρακάτω κείμενο στα ελληνικά.

στουντιο κοκκινο

Συντονιστικό για την ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη

Από τις αρχές Γενάρη 2016 στα πλαίσια της κορύφωσης των γεγονότων που περιγράφονται ως “μεταναστευτική κρίση”, καθώς και των ρηγμάτων και των συναντήσεων που δημιούργησε η κατάληψη μεταναστριών/ών «Ορφανοτροφείο», συγκροτήθηκε το «Συντονιστικό για την Ελεύθερη Πρόσβαση στην Περίθαλψη».

Συντονιστικό στο οποίο συμμετέχουν, μετά από πρόσκληση των «health workers», συλλογικότητες που είχαν ήδη και επί χρόνια συνεργαστεί σε κινητοποιήσεις για την ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη («Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων», «Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης», κατάληψη «Φάμπρικα Υφανέτ»), η συνέλευση της «Κατάληψης Στέγασης Μεταναστών/ στριών» (παλιό Ορφανοτροφείο) και το υπό ίδρυση «Σωματείο Βάσης στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας».

Στόχος του η συνέχιση των αγώνων για ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη χωρίς διαχωρισμούς και παρακάλια. Αγώνων που θέλαμε και θέλουμε, επιδιώξαμε και επιδιώκουμε και σε κάποιο βαθμό καταφέρνουμε να δίνουμε από κοινού με τις μετανάστριες/ες που βίωναν και βιώνουν με τον πιο έντονο τρόπο τον κοινωνικό, ταξικό και φυλετικό αποκλεισμό, τυπικό και άτυπο.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε τα κείμενα και οι αφίσες μας γράφονταν και γράφονται στη γλώσσα των ανθρώπων που συναντιόμαστε και απευθυνόμαστε, αραβικά αλβανικά, αγγλικά, ελληνικά.

Μια πρώτη δόση της πρώτης φοράς ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Στα πλαίσια λοιπόν της δράσης του Συντονιστικού, οργανώθηκαν με επιτυχία παρεμβάσεις σε τοπικές υγειονομικές δομές (όπου το κλίμα που συναντήσαμε στους εργαζόμενους ήταν θετικό και απείχε πολύ από το στερεότυπο του αποκλεισμού), σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (μοιράσματα κειμένων – παρεμβάσεις – αφισοκολλήσεις) καθώς και σε μια εκδήλωση που έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με κεντρικό ομιλητή ένα από τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία παλιό συνδικαλιστή και νυν υγειονομικό διοικητή της 4ης περιφέρειας, κ. Στρατή Πλωμαρίτη.

Σε αυτήν την παρέμβαση, με κεντρικό περιεχόμενο από την πλευρά μας την καταγγελία τόσο του αποκλεισμού των μεταναστών/ριών χωρίς χαρτιά, όσο και της επιδείνωσης της θέσης των ανασφάλιστων που φέρνει το παράλληλο πρόγραμμα, πήραμε μια πρώτη γεύση του τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Τα περίπου 30 άτομα που βρέθηκαν εκεί για να μοιράσουν την προκήρυξη – καταγγελία, συνάντησαν 3 κλούβες ΜΑΤ, κάμποσους ΔΙΑΣ καθώς και αρκετούς ασφαλίτες που απέκλεισαν οποιαδήποτε πρόσβαση στο χώρο της εκδήλωσης. Για κακή τους τύχη, κάποιοι από μας είχαν περάσει ήδη στον χώρο της εκδήλωσης και, δυστυχώς γι’αυτούς, η παρέμβαση έγινε…

Τα γεγονότα στο Κιλκίς

Στα πλαίσια της συνέχισης των παρεμβάσεων για ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη βρεθήκαμε 12 άτομα από το Συντονιστικό για παρέμβαση στο νοσοκομείο Κιλκίς. Από όταν αρχίσαμε το μοίρασμα του κειμένου σε επαγγελματίες οδηγούς TAXI στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου βρεθήκαμε απέναντι σε ωμή φασιστική, λεκτική, επίθεση από δύο οδηγούς με τη σιωπηρή ανοχή 6-7 άλλων. Με υποτιμητικές εκφράσεις για τους νοσηλευόμενους Άραβες και με ξεκάθαρη διάθεση εκφοβισμού όσων είχαν αντίθετη γνώμη δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι δε σκοπεύαμε να ακούμε αδιαμαρτύρητα τις χυδαιότητες τους. Χυδαιότητες που, πέρα από τη ματσίλα και την εθνίλα, μύριζαν ξεκάθαρα και «ευρώ» και εκμετάλλευση των ταλαιπωρημένων και τρομοκρατημένων μεταναστών/τριών, από ένα κύκλωμα που έχει στηθεί και τους απομυζά (καντίνες, μεταφορές, φορτίσεις κινητών…). Συνεχίζοντας το μοίρασμα του κειμένου στα ελληνικά τα αραβικά και τα αγγλικά, και ενώ ήδη συζητούσαμε με κάποιους Άραβες που κατάλαβαν ότι μεταξύ των άλλων μιλούσαμε και τη γλώσσα της αλληλεγγύης, δεν αργήσαμε να συναντήσουμε έναν ΖΗΤΑ που έφτασε στον προαύλιο χώρο, ενημερωμένος για την παρέμβαση από έναν οδηγό ΤΑΧΙ φασίστα (όπως ο ίδιος αποκάλεσε τον εαυτό του).

Την ίδια στιγμή, η Προϊσταμένη κατέβαζε τις αφίσες (οι οποίες ήταν και αυτές, όπως και τα κείμενα, γραμμένες σε διαφορετικές γλώσσες) από χώρους ήδη πυκνά αφισοκολλημένους, ισχυριζόμενη ότι χρειάζεται άδεια από τον Διοικητή για να προβούμε στο απονενοημένο της αφισοκόλλησης! Ενώ της υπενθυμίζαμε ότι η διακίνηση ιδεών σε δημόσιους χώρους υποτίθεται ότι είναι ελεύθερη από το ‘74 και μετά, έφτασαν στον χώρο ένα τσούρμο από 4 νέους (αη)ΔΙΕΣ και κάποιους ασφαλίτες.

Όταν επιχείρησαν να μας κάνουν εξακρίβωση στοιχείων, εξηγήθηκε ότι αυτό δεν είναι κάτι που διαπραγματευόμαστε και συνεχίσαμε το μοίρασμα στο χώρο του Νοσοκομείου. Στη συνέχεια και ενώ μια ακόμα ομάδα ασφαλιτών κι ένα αστυνομικό τζιπ έφτασαν στο χώρο, απειληθήκαμε για προσαγωγή εάν δεν υποβαλλόμασταν σε έλεγχο ταυτοτήτων. Επαναλάβαμε την άρνηση μας δηλώνοντάς τους ότι θα έπρεπε να μας προσάγουν παρά τη θέληση μας και όλους μαζί και συνεχίσαμε την παρέμβαση.

Λίγο πριν, βέβαια, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μπαλαμπανίδης (γνωστός και από τη συμμετοχή του στις διώξεις της αγωνιζόμενης συναδέλφου Λ.Ζ. λόγω της συμμετοχής της στην κατάληψη του νοσοκομείου Κιλκίς το 2012) επιβεβαίωνε την απαγόρευση της αφισοκόλλησης σε δημόσιους χώρους και απειλούσε με εισαγγελέα.

Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρώσαμε το μοίρασμα των κειμένων στα ελληνικά και στα αραβικά και συζητήσαμε με αρκετούς εργαζόμενους και επισκέπτες του Νοσοκομείου, αποχωρήσαμε.

Οι τοπικοί σερίφηδες, για να αποδείξουν την ισχύ τους, υπέβαλλαν τους οδηγούς των οχημάτων σε τροχονομικό (!) έλεγχο (άδεια, διπλώματα ασφάλειες κτλ) , για να τελειώσει έτσι η παρέμβαση μας στο Νοσοκομείο.

Από τους «προβοκάτορες» και τους «γνωστούς – αγνώστους», στη θεωρία των «σκοτεινών κύκλων» και της «υποκίνησης».

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση του δράματος των μεταναστών, κορύφωση της απόγνωσης που βαδίζει, όχι τυχαία, μαζί με την κορύφωση της ανικανότητας της κυβέρνησης να προσφέρει τίποτα περισσότερο από αδιέξοδα.

Οδηγούμενοι οι μετανάστες, από τις άθλιες πολιτικές της ΕΕ1 και μια κυβέρνηση σε πανικό, σε στρατόπεδα στη μέση του πουθενά με συνθήκες στάβλου (βλ. Γιαννιτσά, Κατσικά Ιωαννίνων), όπου τα ντόπια φασισταριά (με ράσα και στολές ή και χωρίς) πετάνε γουρουνοκεφαλές και κουνάνε απειλητικά κοντάρια με σταυρούς και σημαίες, δεν είναι παράξενο που δεν δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση2, ούτε στην ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης.

Φτάνοντας οι άνθρωποι αυτοί στα άκρα, σε έσχατες μορφές επιβίωσης οδηγούνται και σε έσχατες μορφές διαμαρτυρίας! Γι’ αυτές, όμως, η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζει ότι αυτοί που φταίνε είναι οι «αόρατοι σκοτεινοί κύκλοι των υποκινητών», οι καινούριοι «γνωστοί – άγνωστοι».

Το σχέδιο παλιό, γνωστό και χιλιοφορεμένο. Η αιτία των προβλημάτων εδράζεται όχι στα υπουργικά γραφεία και τις ευρωπαϊκές πολιτικές, στο παπαδαριό και τα φασισταριά, αλλά σε σκοτεινούς κύκλους άγνωστων υποκινητών!

1 http://www.madata.gr/mobile/epikairotita/social/475424.html Η αποχώρηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, με τις οποίες «επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό», παρατηρεί η κ. Προβοπούλου.

2 http://www.parapolitika.gr/article/349855/kataggeliatisdiethnoysamnistiasdenmasafinoynna mpoymestahotspot sΑπαγόρευση εισόδου της Διεθνούς Αμνηστίας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και τα hot spots καταγγέλλει ο διευθυντής της οργάνωσης, Γιώργος Κοσμόπουλος.

Φιλανθρωπία και αντικειμενοποίηση, η μόνη επιτρεπτή σχέση με τα υπόλοιπα των καπιταλιστικών διαιρέσεων.

Μέσα στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση τα μπλοκ εξουσίας του πλανήτη αναδιαρθρώνονται με καλά οργανωμένη βία. Τα υπόλοιπα αυτών των αναδιαρθρώσεων, οι τσαλαπατημένοι και περισσευούμενοι είναι καλοί ως αθώα δυστυχισμένα θύματα που δέχονται αγόγγυστα τη φιλανθρωπία μας! Αλίμονο σε όποιον από αυτούς τολμήσει να διεκδικήσει τα αυτονόητα! Κοντά σε αυτούς, αλίμονο και σε όποιον τολμήσει να τους απευθύνει το λόγο για κοινή δράση, να σπάσει τα στεγανά που επιτρέπουν στην κρατική βία να μετατρέπει τους ανθρώπους σε τρομοκρατημένο άβουλο τσούρμο.

Το μονοπώλιο της απεύθυνσης του λόγου σε αυτούς τους ανθρώπους ανήκει στο κράτος και τις εγκεκριμένες ΜΚΟ! Δεν επιτρέπεται σε άλλον να τους απευθυνθεί και, οπωσδήποτε δεν επιτρέπεται να τους απευθυνθεί για την ανάπτυξη κοινών αγώνων!

Δεν μας παραξενεύει αυτή η στάση από την πλευρά του μπλοκ της κυριαρχίας. Κάποιοι από εμάς την ξανασυναντήσαμε όταν απευθυνθήκαμε σε μετανάστες για πρώτη φορά στη γλώσσα τους. Οι κρατικοί γιδοβοσκοί ξέρουν να οργανώνουν τους ανθρώπους σε φοβισμένα κοπάδια.

Για τους κρατικούς γιδοβοσκούς και τα παπαγαλάκια τους, για τους κοντυλοφόρους των νέων μαχαραγιάδων.

Λίγα λόγια για τον Λυκεσά και τη διατεταγμένη δημοσιογραφία.

Οι διατεταγμένοι κοντυλοφόροι δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το ανάποδο (αν υπάρχει!) είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Η οργάνωση και η περιφρούρηση της απομόνωσης των μεταναστών, η μετατροπή των ανθρώπων σε υποταγμένα κοπάδια, η απόσειση των ευθυνών της εξουσίας για τις αντιδράσεις απέναντι στην άθλια κατάσταση στους χώρους “φιλοξενίας” τους, προϋποθέτουν τη δημιουργία του σεναρίου των υποκινούμενων ταραχών, ένα υποτυπώδες δηλαδή σκηνοθετικό στήσιμο της υπόθεσης.

Για τις πιο βρώμικες δουλειές ωστόσο των εξοντώσεων μέσω στημένων δημοσιευμάτων διαλέγονται και προωθούνται οι πιο κατάλληλοι, όπως ο κ. Λυκεσάς. Με αποκλειστικές πληροφορίες από τον κ. Μπαλαμπανίδη και τον κ. Πλωμαρίτη, από αυτούς δηλαδή που στήνουν την ιστορία, μετατρέπει σε άγνωστους (καταπώς τον βολεύει) συλλογικότητες με 10ετή δράση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Θεωρεί έγκλημα να πει κάποιος κάποιος στους μετανάστες, μεταξύ άλλων, ότι στα νοσοκομεία υπάρχει φακελάκι μιλώντας για τους φραγμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όποιος βρεθεί στην ανάγκη του συστήματος υγείας, ντόπιος ή μετανάστης. Παράλληλα, βάζει σε μια ανακοίνωση τους εργαζόμενους να καταδικάζουν μια προκήρυξη στα αραβικά που το περιεχόμενο της δε γνωρίζουν παρά μόνο από τη μετάφραση, του Μπαλαμπανίδη (;) να υποθέσουμε, ενώ δεν λένε τίποτα για την ίδια προκήρυξη στα ελληνικά που τους μοιράστηκε μαζικά και τη συζήτησαν με αρκετούς από εμάς διεξοδικά.

Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται η δημιουργία κλίματος δυσφήμισης και απομόνωσης, μέσω αποσπασματικής χρήσης των όσων γράφουμε, καθώς και η μετατροπή μας από γνωστούς- γνωστότατους σε σκοτεινούς-άγνωστους, με δημοσίευμα στην εφημερίδα των συντακτών, πιθανότατα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που η εφημερίδα έχει αναλάβει τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να περάσει τα πιο σκληρά της μέτρα.

Πρέζες υπάρχουν πολλές, σαν την εξουσία καμία.

Όλες οι τέχνες γεννούν τους δεξιοτέχνες τους, η τέχνη του κυβερνάν δεν γεννά παρά τέρατα.

Μόνιμη στόχευση ολόκληρου του πολιτικού χώρου της καθεστωτικής αριστεράς αποτελεί η εξουσία. Αποτελεί γι’ αυτήν τον υπέρτατο στόχο, σε βαθμό που να δικαιολογείται κάθε χειρισμός αρκεί αυτός να οδηγεί στην κατάληψη ή τη διατήρησή της.

Έτσι, όπως όλο το διάστημα πριν τις εκλογές του Γενάρη η προοπτική κατάκτησης της εξουσίας επέβαλε μέσω κομματικών συνδικαλιστών, όπως ο κ. Πλωμαρίτης, το κλείσιμο των κοινωνικών μετώπων, έτσι και το διάστημα μετά τις εκλογές μια αντίστοιχη δυναμική πρέπει να αναδυθεί.

Τώρα πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των μνημονίων, το παράλληλο πρόγραμμα, ο αποκλεισμός δηλαδή των χωρίς χαρτιά, η επιδείνωση της θέσης των ανασφάλιστων, καθώς η υποτυπώδης πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας γίνεται σε ένα συνεχώς υποβαθμιζόμενο δημόσιο σύστημα υγείας, το μοίρασμα του θανάτου και της αρρώστιας στα πιο αδύναμα κοινωνικά κομμάτια…

Όποιος αντιστέκεται σε αυτό, όποιος αποκαλύπτει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα: διμοιρίες των ΜΑΤ, παπαγα – Λυκεσαδες, μαθημένοι σε αυτή τη δουλειά Μπαλαμπανήδηδες, καθώς βέβαια και οι εισαγγελείς που κάνουν τώρα πια τη δύσκολη δουλειά της ΣΥΡιζοσπαστικής Αριστεράς. Τους είπαν ότι η εξουσία θα τους ανέβαζε ψηλά, δεν τους είπαν όμως που θα τους έριχνε…

αφισα περιλθ

Μετά από φραστική αντιπαράθεση σε σχέση με τις γελοίες δικαιολογίες  που ψέλλιζε ο Λυκεσάς για να δικαιώσει το ρόλο του ως διατεταγμένου καθεστωτικού δημοσιογράφου ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του κειμένου και αποχωρήσαμε από τον χώρο της Κατάληψης.