Με αφορμή έναν εργατικό αγώνα στις Ταχυμεταφορές

Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε και τοιχοκολλήθηκε στις γειτονιές της Ά.Πόλης.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η «Ελληνικές Ταχυδιαδρομές» αποτελεί μια «μικρή» σε μέγεθος εταιρεία courier/ταχυμεταφορών αλλά «μεγάλη» σε αφερεγγυότητα. Στην Θεσσαλονίκη, νυν και πρώην εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, και σαν μην έφτανε αυτό, ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία βάζει λουκέτο στο τοπικό υποκατάστημα, τους διώχνει και «θα» τους εξοφλήσει κάποια στιγμή στο μέλλον! Θα βάλει λουκέτο πολύ σύντομα αλλά δεν σταματά τη δουλειά της, απλά είναι έτοιμη να λειτουργήσει με νέα επωνυμία και νέο προσωπικό, με το όνομα «Elite».
Εδώ και χρόνια δεκάδες εργαζόμενοι στους ίδιους εργοδότες στην Αθήνα, περνάνε από εταιρεία σε εταιρεία, βρισκόμενοι σε ομηρία καθώς τους χρωστάνε χιλιάδες ευρώ που «θα» τους τα εξοφλήσουν! Δεκάδες ακόμα εργαζόμενοι δούλεψαν για τους συγκεκριμένους εργοδότες χωρίς να πάρουν ποτέ τα νόμιμα δεδουλευμένα τους! Δεκάδες προσλαμβάνονται από τη νέα εταιρεία «Elite» με εξευτελιστικούς όρους, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει!
Αυτό που συμβαίνει λοιπόν στις «Ελληνικές Ταχυδιαδρομές» είναι «δόλια πτώχευση», κλείνουν τη μία εταιρεία και ανοίγουν την άλλη για να φάνε τα λεφτά των εργαζομένων!

Οι εργαζόμενοι όμως δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια. Τη Δευτέρα 7/12 προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, κάτι που ανάγκασε την υπεύθυνη της εταιρείας να βάλει μόνη της λουκέτο στο κατάστημα και να μη λειτουργήσει το μαγαζί. Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και την Τρίτη 8/12 στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου είχε οριστεί η τριμερής συνάντηση εργαζομένων-εργοδοσίας-επιθεώρησης. Η εργοδοσία πήρε αναβολή, βρισκόμενη σε δυσχερή θέση. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι της εταιρείας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και συνεχίζουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Τα αιτήματά των εργαζομένων είναι τόσο απλά, όσο και σημαντικά. Είναι απλά, γιατί ζητούν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και τις νόμιμες αποζημιώσεις. Είναι σημαντικά, γιατί ζητούν τα ίδια και για τους πρώην εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι δεν μπορούν να πιέσουν με κάποιο τρόπο την επιχείρηση καθώς δεν είναι πλέον εργαζόμενοι σε αυτήν. Είναι επίσης σημαντικά, γιατί οι εργαζόμενοι ζητούν τη δικαίωση όλων των συναδέλφων, είτε είναι ανασφάλιστοι, είτε νέοι στην δουλειά, είτε μετανάστες. Και δεν περιμένουν κανέναν εργατοπατέρα να τους σώσει, παρά αποφασίζουν μόνοι τους και ισότιμα, από κοινού, την τύχη του αγώνα τους.
Στην Αθήνα υπάρχει επίσης αγώνας των εργαζομένων των Ελληνικών Ταχυδιαδρομών (με καταγγελίες, στάσεις εργασίας, απεργίες και άλλα μέσα) για να πάρουν όλα τα λεφτά που δικαιούνται και να σταματήσουν οι συνεχείς παρανομίες.

Το μυαλό όλων θα πάει στην κρίση! Εμείς όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την «καραμέλα της κρίσης» να γίνει το άλλοθι της επιπλέον υποτίμησης μας. Μέσα σε ένα σύστημα που, βασισμένο στην οικονομία της αγοράς, γεννά την κρίση σε όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ζωής, στις σχέσεις των ανθρώπων, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην οικονομία, που γεννά την αδικία, την ανισότητα, τον ατομικισμό, δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυμόμαστε την κρίση μόνο όταν κινδυνεύει η κερδοφορία των εργοδοτών!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε αυτόν τον αγώνα. Διότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που νομίζουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στο να δοθούν στις ημέρες μας αγώνες που θα είναι και ουσιαστικοί, και δε θα μας εγκλωβίζουν σε αδιέξοδες πρακτικές και λογικές που αναπαράγουν την ίδια κατάσταση: είναι από τους λίγους αγώνες που όχι μόνο οι εργαζόμενοι τολμούν και σηκώνουν κεφάλι, αλλά που βλέπουν και τους διπλανούς τους, τους απολυμένους και τους ανασφάλιστους που είναι απλήρωτοι, και που δεν περιμένουν τους επαγγελματίες συνδικαλιστές για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη.

Είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε τέτοιο αγώνα, ήμασταν εκεί, και θα είμαστε.

Στηρίζουμε μέχρι τέλος τον αγώνα των εργαζομένων των Ελληνικών Ταχυδιαδρομών, να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις!

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα
Άνω Πόλης