Οι τοίχοι, ένα – ένα τούβλο χτίζονται…
… στον χώρο της υγείας
Αυτή τη στιγμή το κράτος επιχειρεί μία καθολική επίθεση ακόμα και στους πιο βασικούς τομείς για τηνεπιβίωσή μας, όπως η περίθαλψη. Το ζήτημα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό πείραμα και με ποιον τρόπο θα αντισταθούμε απέναντι στην εδραίωση αυτής της κερδοφόρας επιχείρησης που λέγεται υγεία. Σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα όλοι πρέπει να πληρώνουμε για αυτό που, κατά τα άλλα, ονομάζεται δημόσια “δωρεάν” υγεία:
• Αφετηρία: Το 5ευρω, και βάλε, ως εισιτήριο, τόσο για τους ανασφάλιστους, όσο και για ένα μεγάλο κομμάτι των ασφαλισμένων για μια επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.
• Συνέχεια:1. Πληρωμή των ιατρικών εξετάσεων, που κυμαίνεται απο 3 ευρώ για μια ακτινογραφία και μπορεί να φτάσει τα 80 ευρώ για μια αξονική εγκεφάλου (με σημερινές τιμές που θα ανατιμολογηθούν σύντομα…).
2. Απογευματινά ιατρεία: οι έχοντες τη δυνατότητα να καταβάλλουν από 50 ευρώ και πάνω θα μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα στα απογευματινα ιατρεία, και να λύνουν το πρόβλημα τους χρησιμοποιώντας τις υποδομές του δημόσιου νοσοκομείου, φανερά σε βάρος αυτών που δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τέτοιες αμοιβές.
• Το μέλλον: Διαχωρισμός των νοσοκομείων ανά τάξη ασθενών. Φτωχοκομεία, δηλαδή, που θα εξυπηρετούν τους περισσευάμενους (ασφαλισμένοι της πρόνοιας, ανασφάλιστοι –που φυσικά ευδοκιμούν μέσα στη μαύρη εργασία-, άνεργοι – που μέσα στη συγκυρία της κρίσης όλο και αυξάνονται-, μετανάστες). Ως αποτέλεσμα, οι πιέσεις που ασκούνταν μέχρι τώρα, αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσέφεραν τα νοσοκομεία, από αυτούς που είτε είχαν να δώσουν φακελάκι, είτε είχαν πολιτικό βύσμα, είτε προνομιούχα ταμία, θα πάψουν,μια και αυτοί θα εξυπηρετούνται σε άλλα νοσοκομεία.Άμεση συνέπεια θα είναι φυσικά η απόλυτη εξαθλίωση των φτωχοκομείων .
Προφανώς , βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά δεν συνέβαιναν και πιο πριν στις δημόσιες δομές. Τα κυκλώματα εκμετάλλευσης του πόνου της αρρώστειας και της αγωνίας ήταν από πριν πολλά και οργανωμένα. Για να μπεις σύντομα στο χειρουργείο θα έπρεπε να πληρώσεις φακελάκι στον υπεύθυνο της λίστας. Για να σε χειρουργήσουν και να μην βολοδέρνεις στο θάλαμο περιμένοντας θα έπρεπε πάλι να πληρώσεις. Για να ασχοληθεί ο γιατρός του ΙΚΑ μαζί σου στο πρωινό ιατρείο θα έπρεπε να πληρώσεις επίσκεψη στο ιδιωτικό του ιατρείο, το απόγευμα. Για να μπορέσεις να βρεις λύση σε όποιο πρόβλημα της υγείας σου θα έπρεπε να πας στο ιδιωτικό ιατρείο του καθηγητή πανεπιστημιακού και μόνο όταν τον πληρώσεις αδρά να σου κάνει εισαγωγή στην δημόσια δομή.Υποβαλλόσουνα σε αγωγές και θεραπείες που συχνά από πίσω τους βρίσκονταν η αμοιβή του γιατρού από εταιρείες φαρμάκων και εξοπλισμού. Αν δεν είχες λεφτά τότε εναλλακτικά το πολιτικό σου βύσμα ήταν αυτό που συχνά έδινε τη λύση.
Σε αυτές τις ριζωμένες σχέσεις εκμετάλλευσης έρχεται το κράτος ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ να οργανώσει με όρους κέρδους το χώρο της περίθαλψης. Περίθαλψη για τους έχοντες με το αζημίωτο και φτωχοκομεία για τους αποκλεισμένους.
Ο ταξικός διαχωρισμός θα γίνει απόλυτος .
Το σύστημα, δεκαετίες τώρα, εδραιώνεται και εξασφαλίζει την ύπαρξή του μέσα από τις περιφράξεις που θέτει γύρω από τα κοινωνικά αγαθά, όχι μόνο για να κερδοσκοπήσει, αλλά και για να διασφαλίσει τους ταξικούς διαχωρισμούς που του επιτρέπουν τη διαιώνισή του. Όσο μαίνεται η κρίση, δηλαδή η αδυναμία του συστήματος να αναπαραχθεί, τόσο γινόμαστε περισευάμενοι και υψώνονται περιφράξεις παντού. Περιφράξεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα πολιτιστικά δρώμενα, στην περίθαλψη και ο κατάλογος συνεχίζεται…
Το αίτημα «δωρεάν- δημόσια υγεία για όλους» που διεκδικούνταν από τη μεταπολίτευση διαλύεται μαζί με το σύστημα που το γέννησε.
Όλοι εμείς, όμως, που περισσεύουμε απο το σύστημά τους, να μην συναινέσουμε στην αλληλοεξόντωση, να συγκρουστούμε με τις περιφράξεις παλιές και νέες, να συναντηθούμε σε μια προοπτική κοινού αγώνα.
Αρνούμαστε να πληρώσουμε στα ταμεία των νοσοκομείων.
Αρνούμαστε τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία για τους έχοντες και τους προνομιούχους
Αρνούμαστε τα νοσοκομεία- φτωχοκομεία και τα νοσοκομεία των εχόντων
Δεν δεχόμαστε την κοστολόγηση της ανθρώπινης ζωής.
Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης
Εκδήλωση 25/ 01/ 11 Στέκι Α. Πόλης