Κείμενο που μοιράζεται στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ

Απρίλιος 2011

Θεσσαλονίκη

Προς τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ

(και τους χρήστες της ενέργειας)

……και ήρθε η ώρα της ΔΕΗ και της «απελευθέρωσης» της αγοράς της ενέργειας. Τα σενάρια που όλοι γνωρίζαμε και τα συζητούσαμε αρχίζουν να επιβεβαιώνονται. Μετά την μείωση των μισθών, την εισαγωγή νέων περιφράξεων στα νοσοκομεία (5ευρω), τις συγχωνεύσεις των σχολείων, την άνοδο του κόστους των μεταφορών και πολλά άλλα έρχεται η αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η αύξηση των κοινωνικών τιμολογίων της ενέργειας (σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κλπ). «Θα πωληθεί η ΔΕΗ;» «Οι μονάδες παραγωγής;» «Τα κοιτάσματα λιγνίτη;» Τέτοια είναι τα ερωτήματα που όπως φαίνεται σκοπεύουν να απαντηθούν από την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Αλλά αυτές δεν είναι και οι μόνες απαντήσεις που δίνει.

Από το 1999 και μετά η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξάνει συνεχώς ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος για τα αφεντικά, τους βιομηχάνους και τους καταστηματάρχες. Η πράσινη ανάπτυξη, την οποία επικαλείται και η ΔΕΗ, μας «χαρίζει» νέα ανταποδοτικά τέλη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και νέους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ενώ παράλληλα προωθείται η επέκταση την λιγνιτωρυχείων στις τόσο επιβαρημένες από την περιβαλλοντική καταστροφή περιοχές της ενεργειακής βιομηχανίας (Κοζάνη-Πτολεμαϊδα).

Τώρα, μετά και την υπογραφή και του μνημονίου, όλα δείχνουν ότι μέχρι το 2013 οι αυξήσεις του ρεύματος θα συνεχιστούν κατά τουλάχιστον 40 με 50%! Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες απλήρωτοι λογαριασμοί, κομμένα ρεύματα σε νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πουθενά. Ούτε μια παρέμβαση από τα συνδικάτα για την υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων που θίγει το κοινωνικό σύνολο. Ούτε λόγος για την κοροϊδία των πολυδιαφημισμένων κοινωνικών τιμολογίων. Τώρα, όμως, που άρχισαν να ακούγονται τα σενάρια για ιδιωτικοποιήσεις, πωλήσεις, κλείσιμο ορυχείων και μειώσεις μισθών, κάτι αρχίζει να κινείται. Όμως προς ποια κατεύθυνση;

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ένας κλαδικός αγώνας δεν έχει να κερδίσει τίποτα το ουσιαστικό ιδιαίτερα για τα κοινωνικά κομμάτια των οποίων οι μελλοντικές δυνατότητες στην επιβίωση πλήττονται από την άνοδο στην τιμή του ρεύματος. Η λογική μερίδας εργαζομένων στην ΔΕΗ να συμφωνούν με τις αυξήσεις, καθώς κατά την γνώμη τους αυτό θα συντελέσει στην ευρωστία της επιχείρηση «τους», δεν μπορεί παρά να είναι εχθρική στους κοινωνικούς αγώνες που θα προκύψουν. Μόνο αν χρήστες και εργαζόμενοι μαζί γίνουμε ένα, θα αγωνιστούμε ώστε να εμποδίσουμε την υποτίμηση της εργασίας μας και την διόγκωση του κόστους της επιβίωσής μας.

Εμείς οι χρήστες ενέργειας αρνούμαστε να πληρώνουμε τα υπέρογκα τιμολόγια και δεν θα επιτρέψουμε το κόψιμο του ρεύματος και την αφαίρεση ρολογιών για απλήρωτους λογαριασμούς. Σε κάθε γειτονιά οργανωνόμαστε για το αυτονόητο, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους εργαζόμενους-άνεργους γείτονές μας.

Εργαζόμενοι στην ΔΕΗ, οι αγώνες σας δεν μπορούν να περιορίζονται στο να μην απολυθείτε ή να μην μειωθεί ο μισθός σας ή να αλλάξουν τα αφεντικά σας. Αντίθετα πρέπει να διεκδικήσετε την απρόσκοπτη παροχή του ρεύματος σε όλους. Μη γίνεστε συμμέτοχοι στις διαδικασίες διακοπής ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς, συμβάλετε και εσείς στο μπλοκάρισμα των μηχανισμών είσπραξης.

Μόνο αν αγωνιστούμε μαζί μπορούμε να αρχίσουμε να κερδίζουμε τον αγώνα της επιβίωσης και να οραματιστούμε τρόπους επαναοικειοποίησης των κοινών μας αναγκών-επιθυμιών ενεργειακών και όχι μόνο…

ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΧΡΗΣΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΟΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – Σάββατο 21 Mάη 19:00 στην πλατεία Κουλέ Καφέ (Άνω Πόλη)

ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ

www.energythess.wordpress.com

για επικοινωνία energythess@gmail.com