Συλλογική κουζίνα στην Άνω Πόλη

restaurant_sign_featuring_a_fork_and_spoon_0515-1011-1202-2157_SMUΣυλλογική κουζίνα στην  Άνω Πόλη

κάθε Κυριακή 14:00 με 17:00

Λέγοντας συλλογική κουζίνα εννοούμε πως μαζευόμαστε γύρω από ένα μεγάλο καζάνι, μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί, με σκοπό να μοιραστούμε την τροφή μας και να αλληλοβοηθηθούμε.

Επειδή 

Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την βία της φτώχειας, της πείνας και της εκμετάλλευσης χωρίς να αναμένουμε τους φιλανθρωπισμούς και τις ελεημοσύνες του κράτους, της εκκλησίας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ούτε τα ρατσιστικά συσσίτια των χρυσαυγιτών, αλλά δημιουργώντας μια αντί δομή που ο ένας θα στέκεται ίσα πλάι στον άλλο χωρίς φυλετικά και κομματικά κριτήρια με κοινό παρανομαστή την φτώχια μας και τον θυμό μας για την υπαρκτή ή επερχόμενη εξαθλίωση μας, για τους αστέγους που πεθαίνουν στο δρόμο, για τους αρρώστους χωρίς φάρμακα, για τους ανέργους χωρίς ρεύμα, για όλους εμάς που περισσεύουμε στην οικονομική κρίση και για αυτούς που περίσσευαν και πριν από αυτή. Αντιστεκόμαστε στην κατάθλιψη και υπονόμευση των ζωών μας και μοιραζόμαστε μόνοι μας τις ανάγκες μας, τις ευθύνες μας, το κέφι και τις ιδέες μας.

Πώς;

Έχοντας μία σταθερή συνέλευση το μήνα, όπου το κάθε άτομο συνεισφέρει όσο μπορεί, είτε υλικά- οικονομικά, είτε σαν διάθεση και σαν παρουσία. Η συνέλευση είναι μία ανοιχτή διαδικασία όπου μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε φέρνοντας τις εμπειρίες του, τις ιδέες του και τις συνταγές του! Στη συλλογή των υλικών (ψωμί, λαχανικά, κρέας κλπ), όπως και στο καθάρισμα (από το πιάτο μας μέχρι το μπάνιο), συμμετέχουμε όλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο και σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Τα έξοδα της κουζίνας βγαίνουν από το κουτί οικονομικής ενίσχυσης στο οποίο βοηθάει ελεύθερα όποιος/α μπορεί. Δεν υπάρχει δηλαδή ορισμένο αντίτιμο. Και δεν υπάρχει ορισμένο αντίτιμο ακριβώς γιατί θέλουμε να ξεριζώσουμε τη λογική της ανταλλαγής, δεν είμαστε απλά ένα εναλλακτικό εστιατόριο. Κάθε φορά θα αναγράφεται το κόστος για την προετοιμασία του γεύματος και ο καθένας/καθεμιά μπορεί να αφήνει ότι έχει και ότι επιθυμεί.

Επίσης δεν υπάρχει κάποιος ειδικός σεφ,σπουδαίος ζαχαροπλάστης, ο ένας μαθαίνει από τον άλλο, χωρίς ανταγωνισμό και κάποια φιλοδοξία, το μόνο που υπάρχει είναι καλή διάθεση και όρεξη.

Συλλογικές κουζίνες παντού σε κάθε γειτονιά!

Η συγκεκριμένη μορφή κουζίνας δεν είναι πρωτότυπη έχει γίνει και σε άλλες γειτονιές από την Αθήνα μέχρι την Ξάνθη. Επιθυμία μας είναι, πέρα από την κάλυψη της διατροφικής μας ανάγκης, να γνωριστούμε, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε μια κοινότητα αγώνα που θα ασχοληθεί με όλες τις υπόλοιπες ανάγκες μας και την κάλυψή τους, που θα μας κάνει να νοιώθουμε πιο δυνατοί, όντας περισσότεροι, να διεκδικήσουμε αυτά που θα έπρεπε να μας ανήκουν. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αρχίσουμε να παίρνουμε τις ανάγκες μας, την τροφή μας, τις γειτονιές μας, την ζωή μας στα χέρια μας. Χωρίς κάποιο κερδοσκοπικό όφελος, χωρίς να μας διαιρούν σε έλληνες και ξένους, χωρίς να μας «ταΐζει» κάνεις. Μόνοι μας από εμάς για εμάς και για να αλλάξουμε αυτόν τον άνοστο κόσμο.

Νοέμβρης 2012

άνω πόλη

θεσσαλονίκη


kids_cooking