Παρέμβαση την Τρίτη 11/12 στο Θεαγένειο νοσοκομείο

Καλούμε όσες/ους ενδιαφέρονται να στηρίξουν στην

Συγκέντρωση – Παρέμβαση την Τρίτη 11/12 στις 8:00
στην είσοδο του κτιρίου προληπτικού ελέγχου στο Θεαγένειο νοσοκομείο
(το κτίριο βρίσκεται εκτός του κυρίως νοσοκομείου, στο στενάκι αριστερά της πύλης)

Μετά από μια σειρά παρεμβάσεων για την παράνομη και απαράδεκτη είσπραξη του 5ευρου στον προληπτικό έλεγχο του Θεαγενείου, αποφασίσαμε από κοινού οι συνελεύσεις: Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας, Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης και Εργαζόμενες/οι στη Βιομηχανία της Υγείας (healthworkers), να κορυφώσουμε τη δράση με μία παράσταση διαμαρτυρίας με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται ώστε να “πέσει” το μέτρο της είσπραξης, να καταλάβει η διοίκηση του νοσοκομείου οτι δεν μπορεί να εισπράτει αυθαίρετα αλλά και παράνομα χρήματα (με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου εξαιρείται ο προληπτικός έλεγχος από την είσπραξη), αλλά και να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες που περιμένουν να εξεταστούν να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το αυτονόητο.


Τα σχετικά ενημερωτικά κείμενα από τις συνελεύσεις της τούμπας και των healthworkers:

Ενημερωτικό για την παρέμβαση της Τετάρτης 14/11/2012 

στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο

Αυτό που μας έφερε στην πύλη του Θεαγενείου την Τετάρτη 14/11/2012 είναι η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να επιβάλλει με το «έτσι θέλω» εισιτήριο 5€ στο τμήμα προληπτικού ελέγχου (τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση μαστού, μαστογραφία). Η τακτική αυτή εναρμονίζεται με τη συνολικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης της περίθαλψης που μεταθέτει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα οι λιγότερο προνομιούχοι συνάνθρωποί μας (μετανάστες, άνεργοι, ανασφάλιστοι, συνταξιούχοι κ.λπ.) να πετιούνται ουσιαστικά έξω από το σύστημα υγείας. Και μάλιστα, όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο, το εισιτήριο πλήττει κυρίως το γυναικείο πληθυσμό που άλλωστε χτυπιέται πιο βάναυσα από την κρίση. Πέρα όμως από χυδαίο, το εισιτήριο των 5€ που γενναιόδωρα κόβει η διοίκηση του νοσοκομείου τυχαίνει να είναι και παράνομο, μιας και αντιβαίνει τις ίδιες τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, που προς το παρόν με σαφήνεια εξαιρούν την πρόληψη από το 5€.
Βρεθήκαμε, λοιπόν, στο Θεαγένειο την περασμένη Τετάρτη για να εναντιωθούμε στον εισπρακτικό μηχανισμό που έχει στηθεί από τη διοίκηση. Στην παρέμβαση συμμετείχαν γύρω στα είκοσι άτομα από την Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας, την Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης, την εργατική συλλογικότητα Healthworkers-Εργαζόμενοι/ες στη Βιομηχανία της Υγείας καθώς και μεμονωμένοι χρήστες υγείας. Παρά τις σχετικές διενέξεις στο ταμείο και τον ερχομό δύο σεκιουριτάδων –που όμως αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση– μοιράσαμε τα κείμενά μας και ήρθαμε σε επαφή με τον πολυπληθή κόσμο στην αίθουσα αναμονής που στη συντριπτική του πλειοψηφία ήταν γυναίκες. Η υποδοχή της παρουσίας μας υπήρξε ένθερμη και το κλίμα αγωνιστικό με τις γυναίκες να παίρνουν την παρέμβαση στα χέρια τους, απαιτώντας την επιστροφή των χρημάτων τους και προτείνοντας να πάμε όλοι μαζί στη διοίκηση να της τα ψάλλουμε. Ενημερωθήκαμε επιτόπου πως, λόγω υποστελέχωσης, τα ραντεβού κλείνονται για ένα εξάμηνο μετά και πως, εκτός από το πεντάευρο, οι γυναίκες χρεώνονται και τις λοιπές διαγνωστικές εξετάσεις με ποσά διόλου ευκαταφρόνητα που, αν πρόκειται για ανασφάλιστες, καλούνται να τα καλύψουν από την τσέπη τους. Ο διοικητής, ενώ ενημερώθηκε για την παρουσία μας, παρέμεινε άφαντος αλλά κάτω από την πίεση της διαρκώς ογκούμενης αγανάκτησης έδωσε εντολή να σταματήσει η είσπραξη του 5€. Μάλιστα, όσες γυναίκες το διεκδίκησαν, κατόρθωσαν να τους επιστραφούν τα χρήματα που είχαν καταβάλει αρχικά. Μετά από δύο ώρες αποχωρήσαμε, δίνοντας υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε και ότι δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε το 5€ να περάσει.Σε αυτήν τη λογική, καλούμε σε νέα παρέμβαση την Τετάρτη 21/11/2012 στις 8:00 ξανά στην πύλη του Θεαγενείου, προκειμένου να εναντιωθούμε στο παράνομο πεντάευρο αλλά και σε κάθε λογής εισιτήρια στην περίθαλψη και στα χειρότερα που μας επιφυλάσσουν.
 
 
 
Τώρα και πρόληψη στη μοναδική τιμή των 5€

Ο λόγος γίνεται για την επιβολή αντιτίμου 5 ευρώ στις ασθενείς που εξετάζονται σε τμήματα πρόληψης του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης (τεστ Παπανικολάου, μαστογραφία). Η είσπραξη του 5ευρου σε προληπτικές εξετάσεις διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασης, στα πλαίσια του αγώνα των νοσοκομειακών τους προηγούμενους μήνες (επίσχεση εργασίας). Άξιο απορίας είναι το πώς συμβιβάζεται οι εργαζόμενοι να λένε ότι αγωνίζονται όχι μόνο για τα δεδουλευμένα αλλά και για “δημόσια δωρεάν υγεία για όλους” και στην κινητοποίησή τους να μην είναι στόχος αυτό το απαράδεκτο μέτρο. Άξιο απορίας είναι επίσης πώς το συγκεκριμένο εισιτήριο μπορεί και αντιβαίνει ακόμα και τις ίδιες τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας για τους φραγμούς στην περίθαλψη, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν αγγίζουν την πρόληψη, η οποία σαφέστατα εξαιρείται του 5ευρου.
Το 5ευρο εισιτήριο, βάσει νόμου, έχει εισαχθεί πια σε όλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, κλείνοντας την πόρτα στους μη έχοντες και ανοίγοντας το δρόμο για τη λειτουργία του ΕΣΥ με όρους επιχείρησης. Στο όνομα της αρπαχτής σε κάποια από αυτά τα νοσοκομεία – μαγαζιά, οι διοικήσεις αυθαιρετούν αγνοώντας τις εγκυκλίους του υπουργείου, υποχρεώνοντας μέχρι και τους ασθενείς χρόνιων νοσημάτων να πληρώνουν. Επιλέγουμε λοιπόν να παρέμβουμε ενάντια σε νόμιμα και παράνομα εισιτήρια στην περίθαλψη, καθώς και στα χειρότερα που έπονται.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΠΟΝΤΑΙ
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων με δραστική μείωση των νοσοκομειακών κλινών, εκχώρηση κλινών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, απογευματινά ιατρεία όπου εξυπηρετούνται άμεσα όσοι και όσες μπορούν να πληρώσουν 50 ευρώ (τουλάχιστον) για να παρακάμψουν την αναμονή των πρωινών τακτικών ιατρείων, διαγραφή κι άλλων φαρμάκων από τη λίστα των συνταγογραφούμενων, αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα είτε πληρώνοντας τη διαφορά από τα γενόσημα είτε με την καθαυτή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, ελάττωση των φαρμακευτικών παροχών για τους ασφαλισμένους της πρόνοιας, 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε Νοσοκομείο, 1 ευρώ σε κάθε συνταγή… Τελικά, μια γενικευμένη εξαθλίωση του συστήματος υγείας που ενισχύει τα ιδιωτικά ιατρεία και τις ιδιωτικές κλινικές και εντείνει τους οικονομικούς διαχωρισμούς στην περίθαλψη.Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ
Τι γίνεται με τους άνεργους, τις ανασφάλιστες, τους χαμηλόμισθους, τους ηλικιωμένους, τους αποκλεισμένους αυτού του κόσμου; Τι γίνεται όταν οι μετανάστες και οι μετανάστριες, ο πιο αδύναμος κρίκος από τους αποκλεισμένους, μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους – υπαίτιους για την κατάρρευση του συστήματος; Τι γίνεται με τους ψυχικά πάσχοντες και τους τοξικοεξαρτημένους; Τι γίνεται με αυτούς που κατά βάση έχουν ανάγκη τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών περίθαλψης; Αυτές που καθημερινά αποκλείονται γιατί απλά περισσεύουν για ένα σύστημα σε κρίση; Αυτούς που αρρωσταίνουν ζώντας στα γρανάζια μιας παρανοϊκής μηχανής που αλέθει επιθυμίες, ανάγκες, όνειρα με μοναδικό σκοπό το κέρδος;Η αναδιάρθρωση απροκάλυπτα πια ορίζει τα “σώματα χωρίς σημασία”, πέραν των άλλων, μέσα από αποκλεισμούς και περιφράξεις στις υπηρεσίες υγείας. Οι αποκλεισμοί αυτοί καθημερινά εντείνονται και φεύγουν πια από τη σφαίρα της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής, αγγίζοντας και την ίδια την πρόληψη. Αναίσχυντο παράδειγμα αποτελεί το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο οποίο έχει καθιερωθεί το 5ευρο εισιτήριο για το τεστ Παπανικολάου και τη μαστογραφία στα ιατρεία των τμημάτων πρόληψης. Eν μέσω κρίσης και περικοπών, μπαίνουν οικονομικοί φραγμοί σε βασικά κομμάτια της πρόληψης γυναικολογικών νοσημάτων. Μπαίνουν στο στόχαστρο τα screening tests και δη το τεστ
Παπανικολάου και η μαστογραφία, βασικές προληπτικές διαγνωστικές μέθοδοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του μαστού αντίστοιχα. Αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά ότι η πρόληψη δεν ενδιαφέρει το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία όταν δεν αποφέρει οικονομικό όφελος… Όταν πρόκειται για ανασφάλιστες, άνεργες και γυναίκες με ή χωρίς χαρτιά που δεν (θα) πληρώνουν εισφορές.ΑΣ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ
Η καθημερινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία κάθε άλλο παρά μας ευχαριστεί: οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων, η ολοένα αυξανόμενη απλήρωτη εργασία έχουν σαν παρενέργεια φυσικά και την κακή ποιότητα των υπηρεσιών. Από την άλλη, τα φακελάκια, οι δοσοληψίες με τις φαρμακευτικές εταιρίες, οι πελατειακές σχέσεις (και άλλα πολλά που οδηγούν στον ολοένα αυξανόμενο διαχωρισμό των ασθενών σε κατηγορίες) είμαστε σίγουροι ότι δε θα χτυπηθούν ποτέ από τους αφέντες αυτού του συστήματος.ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε τη διαφορετική αντιμετώπιση των ασθενών ανάλογα με την οικονομική και την κοινωνική κατάστασή τους, το φύλο τους, την ηλικία τους, το χρώμα τους, τη γλώσσα τους. Δε θα καθίσουμε αμέτοχοι μπροστά στις παλιές και νέες περιφράξεις στη θεραπεία και στην πρόληψη. Δε βλέπουμε άλλη λύση παρά τον κοινό αγώνα εργαζομένων στο ΕΣΥ και χρηστών υπηρεσιών υγείας για τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τις ζωές όλων μας.

ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ