Ιστορίες καθημερινού σεξισμού

Και ενώ νομίζαμε ότι ζούσαμε σε μια κοινωνία προοδευτική όπου επικρατούσε η ισότητα των φύλων και δεν υπήρχαν σεξιστικά στερεότυπα, ακούσαμε τους εξής καθημερινούς διαλόγους. Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, μήπως τελικά ο  σεξισμός υπάρχει και δεν τον αντιλαμβανόμαστε;

 

Ετεροφυλόφιλη: Δες! Δυο λεσβίες φιλιούνται στο παγκάκι!

Ετεροφυλόφιλος: Έλεος ρε συ! Ε καλά δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι και τις λεσβίες, αλλά και αυτοί να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν!

 

Άντρας: Το βράδυ θα πάμε για ποτό με τον Γιώργο και την Τούλα.

Γυναίκα: Είμαι πολύ κουρασμένη σήμερα, δεν μπορώ.

 

Άντρας: Σιγά, τι έκανες όλη μέρα?

Γυναίκα: Ξύπνησα, σας έφτιαξα πρωινό, πήγα στη δουλειά, πήρα το παιδί απ’ το σχολείο, μαγείρεψα, έπλυνα τα πιάτα, σκούπισα, σφουγγάρισα…

Πατέρας: Εγώ στην ηλικία σου είχα τρεις γκόμενες ταυτόχρονα κ εσύ κοιμάσαι

Έφηβος: Και τι να κάνω ρε μπαμπά για να τις ρίξω;

 

Μάνα: Μας έχεις κάνει ρεζίλι στη γειτονιά, πας με τον έναν και με τον άλλον, όλη η γειτονιά μας σχολιάζει, δεν θέλω μια κόρη πουτάνα.

Κόρη: Για τον γιο σου δεν λες τίποτα που κάθε βράδυ πάει με άλλη!

 

Άνεργη: Ουφ! Δεν βρίσκω δουλειά με τίποτα!

Φίλη: Ε φόρα και εσύ τίποτα πιο σέξι για να σε προσέξουνε!

 

Γειτόνισσα: Καλά σε χτύπησε ο άντρας σου;

Σύζυγος: Έλα μωρέ άντρας είναι θα σηκώσει και καμιά φορά το χέρι του

 

Τελικά από ό,τι βλέπουμε υπάρχει διάχυτος σεξισμός στην καθημερινή μας ζωή. Ακόμη και στον αιώνα που ζούμε η πατριαρχία καλά κρατεί: ο άνδρας-πατέρας είναι αρχηγός της οικογένειας ο οποίος καθορίζει τις σχέσεις εργασίας (επαγγελματικής και οικιακής) και επιτηρεί την κοινωνική θέση των φύλων. Η γυναίκα από την άλλη, παρ’ όλο που είναι δέκτης των πατριαρχικών στερεοτύπων, δεν είναι μόνο θύμα, αλλά πολλές φορές και θύτης: δέχεται τον ρόλο της και τον αναπαράγει.

Αν πάλι οι γυναίκες αρνηθούν τα σεξιστικά πρότυπα και είναι δυναμικές, η πατριαρχική εξουσία τις βάζει πάλι στη θέση τους χαρακτηρίζοντάς τες υστερικές και αγάμητες. Η θέση της γυναίκας είναι να αναλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών, να είναι περιποιημένη και όμορφη για να είναι κοινωνικά αποδεκτή. Ανέχεται τα προσβλητικά σχόλια στο δρόμο, φοβάται να κυκλοφορήσει μόνη της τη νύχτα, για να μην μιλήσουμε για την καθημερινή βία που υφίστανται οι γυναίκες στο δρόμο αλλά και στο σπίτι. Σε όλα αυτά προσθέτουμε και τον εξαναγκασμό κάποιων γυναικών στην καταναγκαστική πορνεία. Τώρα δε με την κρίση οι ρόλοι αυτοί γίνονται πιο διακριτοί: η γυναίκα έχει μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας από τον άντρα, αναγκάζεται να επιστρέψει στην πατρική της στέγη και εγκλωβίζεται στην οικιακή εργασία η οποία δεν αναγνωρίζεται.

Ο άντρας πάλι είναι αυτός που θα φέρει τα λεφτά στο σπίτι αναλαμβάνοντας τον πατριαρχικό του ρόλο κι ας μην το θέλει, είναι σκληρός χωρίς ευαισθησίες και η λήψη αποφάσεων είναι μόνο δική του ευθύνη. Για να αποδείξει τον ανδρισμό του θα πρέπει να πάει με πολλές γυναίκες, να είναι μάτσο και μάγκας.

Όποιος δεν αποδέχεται τα εγκαθιδρυμένα ετεροφυλοφιλικά πατριαρχικά στερεότυπα αντιμετωπίζει την κοινωνική κατακραυγή. Οι γκέι, λεσβίες, τρανς και μπαισέξουαλ αντιμετωπίζουν τον χλευασμό, αλλά και επιθέσεις στο δρόμο, στο σχολείο, στην εργασία και αποτελούν ντροπή για την ελληνική κοινωνία. Όσοι τολμούν να δηλώσουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις αποκλείονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, ή το πολύ πολύ έχουν κρυφή επαφή με τη μητέρα τους η οποία δεν μπορεί να αρνηθεί το παιδί της, αλλά πρέπει να υπακούσει και στον άντρα της.

Βλέπουμε λοιπόν ότι θύματα είμαστε όλες/-οι. Τον σεξισμό τον βιώνουμε καθημερινά κι ας μην τον αντιλαμβανόμαστε πάντα. Ακόμα χειρότερα πολλές φορές γινόμαστε και οι ίδιοι φορείς του σεξισμού αναπαράγοντάς τον. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πατριαρχικά και σεξιστικά στερεότυπα που επικρατούν στην κοινωνία μας έστω και με τον καθημερινό μας λόγο.

Ετεροφυλόφιλος: Δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι κ τις λεσβίες, αρκεί να είναι διακριτικοί κ να μην προκαλούν

Γκέι, λεσβίες, τρανς, μπαισέξουαλ : Θα περπατάμε χέρι χέρι στους δρόμους και θα φιλιόμαστε στις πλατείες

 

Άντρας: Σιγά, τι έκανες όλη μέρα?

Γυναίκα: Ό, τι δεν έκανες εσύ όλη μέρα, αλλά να ξες από αύριο θα μοιραζόμαστε τις δουλειές του σπιτιού.

 

Πατέρας: Εγώ στην ηλικία σου είχα τρεις γκόμενες ταυτόχρονα κ εσύ κοιμάσαι

Έφηβος: Και τι νομίζεις ότι αυτό που έκανες είναι κατόρθωμα;

 

Μάνα: Μας έχεις κάνει ρεζίλι στη γειτονιά, πας με τον έναν και με τον άλλον, όλη η γειτονιά μας σχολιάζει, δεν θέλω μια κόρη πουτάνα.

Κόρη: Θα πηγαίνω με όποιον/-α θέλω κ όσο συχνά θέλω, δε σου πέφτει λόγος.

 

Φίλη: Ε φόρα και εσύ τίποτα πιο σέξι για να σε προσέξουνε!

Άνεργη: Θα ντύνομαι όπως θέλω, προσόν δεν είναι η εμφάνιση.

 

Γειτόνισσα: Καλά σε χτύπησε ο άντρας σου;

Σύζυγος: Ναι, αλλά δεν πρόκειται να περάσει ούτε έξω από την πόρτα ξανά.

 

Να αγωνιστούμε καθημερινά ενάντια στο σεξισμό.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

Στέκι Άνω Πόλης, Πλατεία Κουλέ Καφέ, Λεωφορείο 23

Κάθε Τρίτη ανοιχτή συνέλευση στις 20.30

anopoli.espivblogs.net