ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ 5 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΝΟ EXPO ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπως και σε άλλες χώρες, πραγματοποιείται στο Μιλάνο της Ιταλίας μια διαδήλωση που αποτέλεσε τόπο συνάντησης των κινημάτων (σωματεία βάσης, κοινωνικά κέντρα, φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, επιτροπές αγώνα για τη στέγη, μεταναστευτικές κοινότητες, το κίνημα NO TAV, κλπ) ενάντια στα μέτρα λιτότητας της ιταλικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, αποτέλεσε το αποκορύφωμα του κινήματος NO EXPO Milan ενάντια στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015 που είχε εγκαίνια την ίδια ημέρα. Στην διαδήλωση ενάντια στην EXPO 2015 συμμετείχαν διαδηλώτριες/ες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η EXPO είναι Διεθνής Έκθεση που πραγματοποιείται σε διαφορετικές χώρες του κόσμου, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης, ή αλλιώς νέους τρόπους εκμετάλλευσης και υποτίμησης των ζωών μας. Είναι στην ουσία, η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κεφαλαίου, μέσα από εικονικά νέες μορφές ανάπτυξης «αειφόρου», «βιώσιμης», «πράσινης». Η εκμετάλλευση, έτσι, πλασάρεται σαν κάτι καινοτόμο με γνώμονα τον άνθρωπο, ενώ στην πραγματικότητα είναι η σανίδα σωτηρίας του κεφαλαίου, το άνοιγμα σε νέες αγορές για την περαιτέρω κερδοφορία του.

Στα πλαίσια της διοργάνωσής της και στο ίδιο το πνεύμα της έκθεσης, ήδη αρκετούς μήνες πριν, έλαβαν χώρα επιχειρήσεις καταστολής, προκειμένου να εξωραϊστεί το κέντρο της πόλης, με εξώσεις εργατικών κατοικιών ντόπιων και μεταναστών, εκκενώσεις κοινωνικών κέντρων και επιστράτευση απεργιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην διάρκεια της διαδήλωσης υπήρξαν εντάσεις και επεισόδια, τα οποία απαντήθηκαν με καταστολή και συλλήψεις. Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα, με κριτήριο την παρουσία ατόμων σε κοινωνικά κέντρα της πόλης του Μιλάνου και στοχοποίησή τους λόγω αυτού. Σε αυτή την συνθήκη, προσήχθησαν και 5 διαδηλωτές από την Ελλάδα, οι οποίοι αφού κρατήθηκαν για κάποιες ώρες στο αστυνομικό τμήμα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες. Έξι μήνες μετά συλλαμβάνονται στα σπίτια τους, βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που ζητά την έκδοσή τους για να δικαστούν στην Ιταλία, για τα γεγονότα της διαδήλωσης της 1ης Μάη.

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ψηφίστηκε το 2004 ως κομμάτι ενός παζλ που συνθέτει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του δόγματος «τάξη και ασφαλεια» στην Ευρώπη, κατά το οποίο μια χώρα υποχρεούται να εκδόσει υποκόους της που φέρονται να έχουν τελέσει αδικήματα σε άλλο κράτος μέλος. Σήμερα, στην περίπτωση των 5 ενεργοποιείται για πρώτη φορά για τη δίωξη διαδηλωτών, ενώ μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για βαριά ποινικά αδικήματα, όπως εμπορία ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ.

Στα δικά μας μάτια, έτσι ποινικοποιείται η προσπάθεια σύνδεσης των αγώνων μας, αγώνων καθημερινότητας στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, με αντίστοιχους αγώνες που δίνονται σε άλλες χώρες. Σε τέτοιους αγώνες συμμετέχουν και οι 5 διαδηλωτές που απειλούνται με έκδοση (εργατικούς αγώνες σε ΑΒ Βασιλόπουλο, WIND, παρεμβάσεις στον ΟΑΣΑ για ελεύθερη πρόσβαση στις συγκοινωνίες, παρεμβάσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς) μέσα από τη συμμετοχή τους στην Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Παρασκευής. Αγώνες που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εναντίωσης στην υποτίμηση των ζωών μας.

Εμείς, ως Ανοιχτή Συνέλευση Αγωνα Άνω Πόλης στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες και αναγνωρίζουμε την έκβαση της υπόθεσης αυτής ως κρίσιμη για όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Αποτελεί μια απόφαση αμιγώς πολιτική, η οποία παράλληλα θα λειτουργήσει ως δικαστικό προηγούμενο για την καταστολή αγώνων σε διακρατικό επίπεδο. Η σημασία σε πολιτικό επίπεδο είναι διακριτή και από το γεγονός της διάσπασης του δικαστικού συμβουλίου σε τρεις τριμερείς συνθέσεις, το οποίο θα κρίνει οριστικά εάν οι 5 θα εκδοθούν ή όχι, στις 7, 8 και 11 του Ιανουαρίου.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 5 ΕΚΖΗΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ/ΟΣΕΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης
anopoli.espivblogs.net
ανοιχτή συνέλευση κάθε Τρίτη 20:30
πλατεία Κουλέ-Καφέ – λεωφορείο 23

Το κείμενο σε pdf: κειμενο για 5