Αλληλεγγύη με τους/τις μετανάστες/στριες και τους αγώνες τους

 

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ

μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.»

-Κ. Π. Καβάφης

 

Τα σύγχρονα κολαστήρια, «κέντρα φιλοξενίας» όπως τα ονομάζουν, κάτω από την διαχείριση της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους, εξαθλιώνουν όλο και περισσότερο τις ζωές των μεταναστ(ρι)ών, επιβάλλουν  το στοίβαγμα τους σε γκετο-camps με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, απομόνωση, αορατότητα, καθημερινούς ξυλοδαρμούς, δικογραφίες και φυλακίσεις για παραδειγματισμό. Την ίδια στιγμή οι ΜΚΟ, με ανθρωπιστικό μανδύα, έρχονται να διαχειριστούν τις ροές των μεταναστών, ρυθμίζοντας τις ζωές τους και διαχωρίζοντάς τους από τους ντόπιους με την δημιουργία γκέτο λειτουργώντας αποσυμπιεστηκά και αποτρεπτικά προς την οποιαδήποτε κατεύθυνση διεκδίκηση και αγώνα.

Χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν φυλακισμένοι για άγνωστο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο άλλο αδίκημα έξω από αυτό της ανέχειας ή και της υπαγωγής τους σε ένα καθεστώς ξεριζωμένων πολέμου που δεν έμειναν να δολοφονήσουν και να δολοφονηθούν.

Συμπληρωματικά, δεν λειπουν, φυσικα, οι καθε λογής ντοπιοι φασιστες που τους υπενθυμιζουν σχεδον καθημερινα πως ο πολεμος ή και η υποτίμηση δεν τελείωσε μετά το πέρασμα τους απο το Αιγαίο. Επιθέσεις και τραμπουκισμοί πραγματοποιούνται σε τακτική βάση σε μετανάστες εντός και εκτός των στρατοπέδων συγκέντρωσης τις περισσότερες φορές με τις πλατες των τοπικών θεσμων, του κατασταλτικού μηχανισμού και του παπαδαριού.

Μη μπορώντας να αντέξουν να ζούν φυλακισμένοι κάτω απο άθλιες συνθηκες διαβιωσης, κλεισμένοι στο περιθώριο, που οι νομοθεσίες μετανάστευσης όρισαν για εκείνους, κάποιοι/ες διαλέγουν να αγωνιστούν ζητώντας τα αυτονόητα. Σε αυτές τις περίπτωσεις οποιαδήποτε μορφή αντίστασης αντιμετωπίζεται με την βίαιη αστυνομική παρέμβαση και ολοκληρώνεται μέσα από ένα σύστημα διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Τετάρτη  31 Μαΐου 2017, Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (τη γνωστή Πέτρου Ράλλη)

Συλλαμβάνονται 8 μετανάστες ύστερα από επίθεση που δέχτηκαν από τους μπάτσους μέσα στα κελιά τους. Η αφορμή για την επίθεση ήταν ότι οι μετανάστες ζητούσαν να επικοινωνήσουν με τον διευθυντή ώστε να ενημερωθούν για την εξέλιξη της κράτησης τους, όντας ήδη 8 έως 10 μήνες κρατούμενοι σε διοικητική κράτηση. Η απάντηση των μπάτσων στο απλό αυτό αίτημα ήταν να τους ξυλοφορτώσουν άγρια, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και οι οχτώ στο νοσοκομείο βαριά χτυπημένοι. Στη συνέχεια, για τη συγκάλυψη του ξυλοδαρμού, οι μπάτσοι αμέσως έστησαν δικογραφία εναντίον τους.

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, κέντρο κράτησης της Μόριας

Ξεκινούν διαμαρτυρίες από μερίδα μεταναστών/ριών που αφορούσαν τις συνθήκες διαβίωσης τους και τις καθυστερήσεις στις αιτήσεις ασύλου τους. Γίνεται συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου (EASO). Στις 18 Ιουλίου δέχονται επίθεση από τα ΜΑΤ που προσπαθούν να τους/τις απομακρύνουν κυνηγώντας τους/τις στο εσωτερικό του κέντρου. Από μέρους τους, οι μετανάστες/ριες απαντούν στην επίθεση που δέχονται. Μια ώρα μετά το τέλος των συγκρούσεων οι αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν εν τέλει 35 τυχαία άτομα εκ των οποίων τα 30 προφυλακίζονται.

Σαν παραδειγματική τιμωρία των έγκλειστων μεταναστών που τόλμησαν να απαιτήσουν το ελάχιστο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε διασκορπώντας τους σε όλη την επικράτεια (Φυλακές νέων Βόλου, Νιγρίτας Σερρών, Δομοκού, Μαλανδρίνου, Ναυπλίου, Χανίων), απομονώνοντάς τους και στερώντας τους τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με δικηγόρο. Μετά από λίγο καιρό, στήθηκε  μια ακόμα δικογραφία για 10 επιπλέον μετανάστες, που διώκονται με την ίδια μεθόδευση για ταραχές στο κέντρο της Μόρια στις 10/7/2017. Mετανάστες προσπάθησαν να πάρουν συγκρατούμενό τους από τα χέρια των μπάτσων που προοριζόταν για απέλαση. Για αλλη μια φορα η παλη των ανθρωπων για μια ζωη με αξιοπρέπειά συγκρούστηκε με τον εγκλεισμό και την καταστολή.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, Μυτιλήνη

Έπειτα από οργανωμένη επίθεση φασιστών/πατριωτών σε μετανάστες που βρισκόταν στην πλατεία Σαπφούς την οποία και είχαν καταλάβει από το μεσημέρι της Τρίτης 17/04,απαιτώντας να κινηθούν γρηγορότερα  οι διαδικασίες ασύλου τους καθώς και να φύγουν από το νησί. Μετά την επίθεση συλλαμβάνονται 120 μετανάστες και δυο αλληλέγγυοι που βρισκόταν το πρωί στην πλατεία αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου .

Αναγνωρίζουμε πως οι μετανάστες αποτελούν πεδίο για τα πειράματα και την εμπέδωση της κυριαρχίας του κεφαλαίου, μιας και αναγκάζονται να δουλεύουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό για μισθούς πείνας, με φασίστες να τους επιτίθενται, τις αστυνομικές δυνάμεις να εξασκούνται πάνω στα σώματά τους, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να στοιβάζουν σαν τσουβάλια όσους από αυτούς δεν χρειάζεται η παραγωγή, χωρίς δικαιώματα και φωνή. Αντιλαμβανόμαστε  τους αγώνες των μεταναστ(ρι)ων ως δικούς μας αγώνες και βλέπουμε στην υποτίμηση τους, την συνολική μας υποτίμηση. Η δημιουργία κοινών αγώνων με τους μετανάστ(ρι)ες δεν αποτελεί μόνο επιλογή για εμάς άλλα αναγκαία συνθήκη για την δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα υπάρχουν εξαθλιωμένοι και περισσευούμενοι.

 

 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

Αλληλεγγύη με τους/τις μετανάστες/στριες και τους αγώνες τους

Καμία δίωξη στους 35 + 10 μετανάστες για την εξέγερση στη Μόρια
Καμία δίωξη στους 8 της Πέτρου Ράλλη

Καμία δίωξη στους 122 της Μυτιλήνης

 

 

 

Ανοιχτη Συνελευση Αγωνα Ανω Πολης