Εκδήλωση-συζήτηση για τα καστρόπληκτα και το ζήτημα της στέγασης

 

Εκδήλωση-συζήτηση για τα καστρόπληκτα και το ζήτημα της στέγασης

Η εκδήλωση θα γίνει στο πάρκινγκ στο τσινάρι (Σαχτούρη με Ακρίτα)

το κείμενο-εισήγηση της ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στο γκρέμισμα των καστροπλήκτων σπιτιών:

Τι είναι τα ‘καστρόπληκτα’: 

Ο όρος ‘καστρόπληκτο’ δεν δημιουργήθηκε τώρα αλλά αποδίδεται σε όλα τα σπίτια τα οποία βρίσκονται πάνω στην ανακηρυγμένη ‘ζώνη πράσινου’ από το ρυμοτομικό σχέδιο της Άνω Πόλης του 1933 έως και το σημερινό. Η ζώνη πρασίνου βρίσκεται κατά μήκος της εσωτερικής μεριάς των τειχών σε ακτίνα έως και 10 μέτρα από αυτά. Από τον Σεπτέμβρη του 2011ο δήμος έβγαλε τις μπουλντόζες επανενεργοποιώντας ουσιαστικά το πρόγραμμα κατεδαφίσεων. Ανάλογη διαδικασία, που όμως και τότε εμποδίστηκε, είχε ξεκινήσει και το 1997.

Ποιό είναι το εξωραϊστικό πλάνο του δήμου: 

Το σχέδιο της ανάπλασης έχει ως στόχο την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών καθώς και την συνύπαρξη του προσφυγικού οικισμού στην Άνω πόλη. Η επίτευξη του δεύτερου σκέλους θα ευοδωθεί με την διατήρηση 15 σπιτιών όχι όμως ως χώρους κατοικίας σε μια ζωντανή γειτονιά, αλλά είτε ως άδεια κουβούκλια για την περιήγηση των τουριστών, είτε ως κτίρια του δήμου. Οι δύο βασικές αρμόδιες αρχές για το εγχείρημα είναι η ‘Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων’ καθώς και οι Εφορείες ‘Νεοτέρων Μνημείων’ και ‘Βυζαντινών Μνημείων’ Ποιες είναι  στα αλήθεια οι προθέσεις του Δήμου:

Η άποψη μας είναι ότι ο δήμος*, και οι στενά συνδεδεμένοι με αυτόν εργολάβοι θέλουν να αναπλάσουν την περιοχή, όχι τόσο για την «αισθητική ανάδειξη» της, αλλά για να ανέβει η αξία των ακινήτων και των οικοπέδων της. Αυτό που στην πραγματικότητα επιθυμούν είναι μια «Πλάκα», μια «Μονμάρτη», μια «ζώνη» ακριβής κατοικίας  για τους πλουσίους του κέντρου. Το κέρδος είναι ουσιαστικά που δημιουργεί και την αισθητική της αποστείρωσης. Ο οικονομικός αυτός τρόπος σκέψης φυσικά δεν χωράει πουθενά την μέριμνα των άστεγων που βρίσκουν καταφύγιο στα άδεια σπίτια πλάι στα κάστρα και που η ύπαρξη τους δεν θα σβήσει ως δια μαγείας αν απλώς τους πετάξουν έξω.

Ποιος είναι όμως και ο ρόλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Αναγνωρίζουμε την τάση της Αρχαιολογικής να αναδεικνύει κάθε ‘ελληνοπρεπές’ μνημείο το οποίο χωράει στο ‘μεγαλοπρεπές’ σχήμα «Αρχαιότητα-Βυζάντιο-Ελληνικό έθνος», καθαρίζοντας την μνήμη από ο,τιδήποτε δεν συνάδει με την εθνική ομοιογένεια  και «θάβοντας» το ιδιαίτερο ετερόκλητο παρελθόν ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, καθώς και την ιστορική συνέχεια των φτωχότερων στρωμάτων.
*Ο οποίος στην συγκεκριμένη απόφαση συμπεριλαμβάνει την εν λευκώ συμφωνία ολάκερου του δημοτικού συμβουλίου.

Γιατί αντιδρούμε: 

Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στέγασης είναι αναφαίρετο για κάθε άνθρωπο και αντιστεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που χρησιμοποιούν τις περιόδους κρίσης ώστε να ολοκληρώσουν τα σχέδια τους. Είναι άδικο οι  κοινωνικά ασθενέστεροι να ισοπεδώνονται με κάθε τρόπο μη έχοντας περιθώρια αντίστασης. Πιστεύουμε πως η ανάγκη του ανθρώπου για στέγαση, επιβίωση και συνύπαρξη είναι πάνω από τα συμφέροντα και την ματαιοδοξία της ελίτ, η οποία μπορεί να έχει τον νόμο με το μέρος της αλλά είναι φυσικό καθώς η ίδια νομοθετεί. Δεν θα αφήσουμε το υπάρχον καπιταλιστικό- νεοπλουτίστικο σύστημα να περάσει πάνω από τις ζωές μας και τις ανάγκες μας.

Η δική μας οπτική: 

Από αισθητική πλευρά εκφράζουμε την αποστροφή μας απέναντι στα  βιομηχανοποιημένα νεόκτιστα της άνω πόλης όπου αποτελούν υψηλούς όγκους  χωρίς αρχιτεκτονική οργανικότητα,  αυλές, λιακωτά, ασβεστωμένα πεζουλάκια, αυτοσχέδια κομμάτια και προσωπική φαντασία. Όμως πέρα από την αισθητική αυτό που ισοπεδώνει η μοντέρνα ανάπλαση της γειτονιάς είναι και ο κοινωνικός ιστός της. Το τσιμεντένιο τέρας της πόλης εξαπλώνονται γκρεμίζοντας τις ζωντανές γειτονιές και τις μεταξύ μας ανθρώπινες σχέσεις.
Πλέον στα εναπομείναντα προσφυγικά σπίτια ζούνε φτωχότερα οικονομικά στρώματα και γενικότερα άνθρωποι που ‘χαλούν’ τόσο την αισθητική μερικών όσο και άνθρωποι που συσπειρώνουν μια κοινωνική δυναμική που σίγουρα ενοχλεί πολλούς. Ανθρώπων δηλαδή που συμμετέχουν σε συνελεύσεις γειτονιάς, επιτροπές αγώνα και καταλήψεις. Αυτό που θεωρούμε ότι σχεδιάζουν με την ανάπλαση παράλληλα με τη δημιουργία κάποιου άψυχου εκθέματος και την εσκεμμένη αλλοίωση μιας ζωντανής κοινωνικής συνθήκης που βαδίζει πάνω στα χνάρια της ιστορίας, είναι η διάλυση του κοινωνικού ιστού. Δηλαδή ο εξοβελισμός των φτωχότερων, των μεταναστών ή των τσιγγάνων στα ήδη υποβαθμισμένα προάστια που έχουν ‘σχεδιαστεί’ ειδικά για αυτόν τον λόγο και ο διασκορπισμός του δραστήριου πολιτικά κόσμου ώστε να μην ξεπηδούν ολοένα και περισσότερες καταλήψεις, συνελεύσεις και κινητοποιήσεις.
Σε αυτές τις εποχές της εξαθλίωσης και της απόλυτης φτώχιας η κάθε λογής εξουσίες όπως και τα τσιράκια τους θέλουν να ισοπεδώσουν τις ζωές μα,ς τις γειτονιές μας, κάθε δυνατότητα επιβίωσής μας αλλά και κάθε τι που παράγει ελευθερία. Ζητάμε την αλληλεγγύη κάθε συλλογικότητας και κάθε άνθρωπου που η συνείδηση του, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, του υπαγορεύει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αφήσει να καταστρέψουν την ζωή την δική του και του διπλανού του.

Η Αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσής μας.

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στο γκρέμισμα των καστρόπληκτων σπιτιών.