Αλληλεγγύη στον Δ.Β.

Οι αγώνες και οι σχέσεις αλληλεγγύης είναι η δύναμή μας.

Μέσα στον περασμένο Σεπτέμβρη, ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στον Δ.Β., εργαζόμενο του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου, σύντροφό μας και σταθερό κομμάτι των αγώνων για ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη. Η δίωξη μάλιστα, που περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες, αφορά κείμενο άσκησης συνδικαλιστικής κριτικής(!) και κινείται επίσημα από τη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ σε στενή συνεργασία με τη διεύθυνση του Κ.Υγ. Ζαγκλιβερίου. Αφορμή αποτελεί η αντίδραση που συνάντησε τις προηγούμενες εβδομάδες η επίμονη και ετσιθελική αποκαθήλωση από τη μεριά της Διεύθυνσης του επί 15 χρόνων πίνακα ανακοινώσεων των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Ενός πίνακα που επικοινωνεί τα διάφορα προβλήματα γύρω από το σύστημα περίθαλψης, που συνεισφέρει στην κυκλοφορία αγώνων, που προσπαθεί να φέρει σε επαφή εργαζόμενες στα ιατρεία με τις κατοίκους ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ και τους αποκλεισμούς από αυτό.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι η προσπάθεια να αφαιρεθεί ο πίνακας ανακοινώσεων έρχεται λίγο πριν επιβληθούν οι αναστολές εργασίας για το προσωπικό που επιλέγει να μην εμβολιαστεί, την περίοδο που παρόμοιοι εκβιασμοί θέτονται συνολικότερα στην κοινωνία, σαν ακόμα μία κίνηση φίμωσης και καταστολής όσων δε συμβαδίζουν με την κυρίαρχη κρατική πολιτική των καθολικών εμβολιασμών. Οι ίδιες διοικήσεις λοιπόν, που παραμένουν απρόθυμες να διαχειριστούν τα χρόνια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης, που τιμωρητικά μετακινούν ή δεν ανανεώνουν συμβάσεις υπαλλήλων που αγωνίζονται ενάντια στα παραπάνω, που αφήνουν εγκληματικά ακάλυπτα τα κενά των κατά τόπους Ιατρείων, που ενισχύουν αποκλεισμούς με βάση το χρώμα του δέρματος, την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και την τάξη, επί 1,5 χρόνο τώρα σε καιρούς πανδημίας δίνουν τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ και την υγεία μας. Παράλληλα, είναι φοβερά πρόθυμες στο να υπογράφουν απλήρωτες αναστολές εργασίας, να καταργούν πίνακες ανακοινώσεων και να ασκούν πειθαρχικές διώξεις που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και απόλυση! Γιατί πληρώνονται άλλωστε;

Η υπεράσπιση του πίνακα ανακοινώσεων –και η διατήρησή του τελικώς- ήταν αποτέλεσμα της δυναμικής και συνεχούς αντίδρασης τμήματος των εργαζομένων, κάθε φορά που ο πίνακας κατέβαινε, ανέβαινε ξανά λίγο αργότερα. Όπως άλλωστε και η εγκατάστασή του, πριν από 15 και περισσότερα χρόνια, ήταν αποτέλεσμα δυναμικών και συλλογικών αγώνων, και όχι μίας αλλαγής σε νομικό πλαίσιο που το επέτρεπε. Παρόλαυτα, η δίωξη που ασκήθηκε στοχεύει προσωπικά τον Δ.Β., σε μία προσπάθεια να απομονώσει τον ίδιο και να πειθαρχήσει τις υπόλοιπες. Συνήθης τακτική σε διάφορους εργασιακούς κλάδους, και το πεδίο της περίθαλψης δε διαφέρει καθόλου. Η πειθαρχία στην εμπέδωση της ιεραρχίας απαιτείται, οι ρουφιάνοι και τα τσιράκια των διοικήσεων δε λείπουν, ριζοσπαστικοποίηση και αδιαμεσολάβητοι αγώνες στους χώρους δουλειάς θα βρίσκουν μονίμως εμπόδια.

Οι εντολές δεν επιδέχονται αμφισβήτισης, διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία.
Εμείς θα τους διαψεύδουμε στην πράξη!
Να υπολογίζουν πως ο Δ.Β. δεν είναι μόνος του, και αυτό σημαίνει τα πάντα!

Είμαστε δίπλα του σε κάθε τους προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των εργασιακών αγώνων.

Ενάντια στην κρατική διαχείριση της πανδημίας.
Ελεύθερη και ποιοτική πρόσβαση στην περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς.
Ενάντια στους εκβιασμούς της υποχρεωτικότητας και τις αναστολές εργασίας.

 

Και ένα κείμενο αλληλεγγύης από healthworkers: εδώ.